Lacatusu_on_Janak6_med.jpg
Home ECO GREENLAND 2009

Constantin Lăcătuşu - Primul Român pe Everest

Eco Greenland 2009 PDF Imprimare Email

OBIECTIVELE PROIECTULUI

   1. Ascensiunea in premiera romaneasca a varfului GUNNBJORNSFJELD (3800m), din Muntii Watkins, cel mai inalt varf din Groenlanda si din Arctica.
   2. Traversarea completa a calotei glaciare a Groenlandei  – premiera romaneasca – pe un traseu de cca. 600km, pe ski-uri, fara sprijin din exterior, de la Est la Vest, pe la Cercul Polar de Nord, pe o ruta mai lunga cu 100km decat cea parcursa de celebrul explorator norvegian Fridtjof NANSEN, cu ocazia primei traversari din istorie a insulei.
   3. Ascensiunea in premiera mondiala a unui varf virgin din Groenlanda.
   4. Realizarea unui film documentar si a unui material fotografic de exceptie.
   5. Abordarea unui stil expeditionar ecologic, fara supradimensionare logistica, cu pastrarea intacta a mediului natural si mai mult decat atat, efectuarea unor observatii de teren care sa contribuie la cunoasterea impactului incalzirii globale si modificarilor climatice recente asupra reliefului glaciar groenlandez.

Watkins Mountains

IMPORTANTA PROIECTULUI

1. Calota glaciara a Groenlandei reprezinta cea mai mare acumulare de gheata de pe Terra, dupa cea din continentul antarctic. Traversarea completa a acestui imens tinut glaciar reprezinta una din marile provocari si incercari ale omului, pe Terra. Reusita marelui explorator NANSEN a impins limitele cunoasterii si posibilitatilor umane dar a si inspirat pe alti exploratori si alpinisti ai zilelor noastre. Romanii nu au reusit pana in prezent o asemenea performanta. Niciodata, in intreaga istorie, o echipa romaneasca nu a reusit sa traverseze complet pe schiuri o calota glaciara insulara sau continentala. Nici o echipa romaneasca nu a parcurs, pana acum, un traseu pe schiuri de peste 500 km si nici nu a rezistat in conditii polare, timp de o luna, fara sprijin din exterior.


2. Ascensiunea unui varf virgin, oriunde in lume, constituie o performanta unica, o sansa de a intra in cartea de aur a alpinismului mondial. Autorii primei ascensiuni sunt cei care raman in analele alpinismului, iar ascensiunile ulterioare vor fi doar repetari. Pana in prezent, alpinistii romani au reusit doar cateva varfuri in premiera absoluta. Sansele pentru asemenea realizari scad in fiecare an deoarece ultimele ‘pete albe’ si inaltimi necucerite sunt o atractie irezistibila pentru cei ce isi asuma riscul necunoscutului si aventura totala.

3. Pana in prezent, nimeni nu a reusit, in aceeasi expeditie, sa atinga cele 3 obiective majore ale proiectului romanesc: traversarea completa a Groenlandei + varful cel mai inalt + un varf virgin.

4. Expeditia ROMANIAN ECO-GREENLAND 2009 va efectua observatii meteorologice, climatologice, glaciologice si geologice si va colecta probe de roci si gheata pentru analize de laborator, inclusiv izotopice. Interpretarile studiilor de teren si de laborator vor oferi noi rezultate cu privire la efectele incalzirii globale si impactul asupra ghetarilor si reliefului glaciar groenlandez.

ETAPELE  PROIECTULUI

I) 26 Mai – 7 Iunie 2009: Ascensiunea in premiera romaneasca a varfului Gunnbjornsfjeld, de 3800m, cel mai inalt din Groenlanda si cel mai inalt din Arctica (de la nord de Cercul Polar). Varful este situat in Muntii Watkins, pe coasta de est a Groenlandei. Urcusul va incepe dintr-o tabara de baza ce va fi amplasata pe un platou glaciar din apropierea varfului , unde se va ajunge cu un helicopter. Principalele dificultati ale traseului sunt determinate de gradul de izolare, temperaturi arctice (varful se afla mai la nord de Cercul Polar Arctic), furtuni extreme, pericol de avalanse.
II) 7 Iunie – 15 Iunie 2009: Ascensiunea in premiera absoluta a unui varf virgin din Muntii Watkins, pe coasta estica a Groenlandei. Ascensiunea va fi realizata in stil alpin, fara tabere intermediare, intr-un singur efort continuu. Daca va fi necesar se va monta o tabara de baza avansata (un cort) la baza varfului.  In apropierea varfului Gunnbjornsfjeld exista cateva varfuri inca neurcate de om dar cu acces dificil datorita terenului glaciar crevasat. Un alt pericol major este dat de constitutia petrografica a lantului Watkins, cu roci extrem de friabile.  Varful si traseul optim vor fi alese in functie de conditiile concrete de la fata locului. Climatul arctic deosebit de sever, lipsa informatiilor si misterul specific unui pisc virgin fac din aceasta tentativa o experienta alpinistica autentica, amplificata emotional de pionieratul unei cuceriri  in premiera mondiala.                         
III) 25 August – 30 Septembrie 2009: Traversarea completa Est-Vest a Groenlandei.. Aceasta expeditie este o mare provocare pentru exploratorii si alpinistii zilelor noastre si reprezinta una din cele mai mari aventuri polare, alaturi de traversarea Antarcticii. Traversarea va avea loc aproximativ pe linia Cercului Polar de Nord, pe o alta ruta, mai dificila si mai lunga cu 100km decat cea deschisa in premiera de NANSEN. Nu va exista nici un sprijin exterior pentru aprovizionare sau alte necesitati imediate, astfel incat, succesul expeditiei depinde exclusiv de experienta, pregatirea si efortul alpinistilor.  Toate echipamentele si proviziile alimentare, in greutate totala de cca. 300kg, vor fi carate cu ajutorul saniilor trase de cei 2 alpinisti. Orientarea se va realiza prin GPS, iar legatura cu exteriorul, vitala pentru situatii de extrema urgenta va fi mentinuta prin radio si telefon prin satelit. Progresul expeditiei va putea fi monitorizat in timp real prin sisteme GPS speciale.  Din cei cca.600km ai parcursului, 40km vor fi efectuati pe teren uscat, pe coasta vestica, dupa traversarea calotei glaciare, pana la tarmul oceanului. Obstacolele principale sunt vantul puternic, crevasele de pe traseu, oboseala generata de efortul intens si continuu pe durata a cca. 30 zile si nu in ultimul rand, nedoritele dar posibilele intalniri cu ursii polari. Zilnic, vor fi parcurse etape de 10-25km, mai scurte in prima parte datorita greutatii mai mari a saniilor si urcusului intens de la tarm (cota 0) spre culmea calotei glaciare (altitudinea maxima a traversarii = 2500m). In perioadele de furtuna, echipa va fi obligata sa astepte, blocata in cort sau igloo, pentru a supravietui pana la aparitia vremii favorabile.

TRASEUL EXPEDITIEI – ETAPA I

Bucuresti – Friedrichshafen (Germania) – Londra - Reykjavik (Islanda) – Constable Point (Groenlanda) – Tabara de baza pe calota glaciara, la poalele Muntilor Watkins – ascensiune Gunnbjornsfjeld – ascensiune varf virgin in zona Watkins – Reykjavik – Londra - Bucuresti.  

MEMBRII EXPEDITIEI

Expeditia ROMANIAN ECO-GREENLAND 2009 este una moderna, ultrausoara, bine echipata si pregatita pentru atingerea obiectivelor in conditii de siguranta maxima. Echipa este formata din 2 alpinisti cu mare experienta, recunoscuti pentru realizarile lor, in tara si peste hotare. Constantin Lacatusu si Cornel Coman se cunosc de peste 20 ani, de cand activau impreuna la clubul de alpinism al geologilor, Prospectorul Bucuresti.   Vezi CV-uri atasate.  
 

C.Lacatusu (stg.) si Cornel Coman (dr.) intr-o conferinta de presa.
 
• Constantin Lacatusu (Piatra Neamt) este romanul cu cel mai bogat palmares alpin, din care se remarca: primul 8000m pentru Romania (Broad Peak – 8047m, 1992), primul roman pe Everest (8850m, 1995), primul roman solitar pe un 8000m (Cho Oyu – 8201m, 1998), singurul roman invingator pe cele mai inalte virfuri ale

celor 7 continente (1993-2001), tentativa de premiera mondiala pe Everest (8100m in peretele NNE, 1994), 2 expeditii pe Dhaulagiri-Muntele Furtunilor, Himalaya (1996-prima expeditie romaneasca la peste 7500m si 1999- varful NE-8140m), tentativa solo pe Lhotse (Himalaya, pana la 8350m, fara oxigen artificial, fara serpasi) peste 30 ascensiuni externe in premiera romaneasca, 5 premiere mondiale, 11 expeditii in Himalaya. Geolog, cameraman (mai multe premii si nominalizari APTR=Asociatia Profesionistilor de Televiziune din Romania, specializare Discovery Campus Munchen), instructor alpin international.
                                        
• Cornel Coman (Bucuresti) este unul din cei mai experimentati antrenori de alpinism si schi-alpinism din Romania. A obtinut rezultate deosebite in sistemul competitional, inclusiv titluri nationale si a organizat expeditii in Alpi, Caucaz, Tian Shan, Pamir, Africa si Himalaya. Membru in Biroul Federal al Federatiei Romane de Alpinism, in calitate de specialist in alpinism, escalada si schi-alpinism. A asigurat consultanta si expertiza tehnica pentru mai multe cluburi sportive de performanta si a avut numeroase prezente in presa scrisa si audio-vizuala. Este recunoscut pentru capacitatile sale organizatorice. In 1981 a initiat prima expeditie romaneasca din istorie in Himalaya, realizata in 1985 (expeditie mixta romano-nepaleza). A participat la 3 editii ale aventurii off-road “Cu Papucii prin Desert”, initiate de Academia Catavencu, prima in 1999. Va implini 60 ani in cursul expeditiei din Groenlanda !

ORGANIZATORI


      CLUBUL MONTAN ROMAN

      ASOCIATIA ROMANA DE FILM SI TELEVIZIUNE

      EVEREST MEDIA      

PARTENERI  MEDIA

Patenerii din presa scrisa, radio si TV vor fi stabiliti in cel mai scurt timp din randul celor mai importanti actori media din Romania, interesati sa prezinte atat progresul expeditiei (conferinte de presa, interviuri, documentare, reportaje) cat si sponsorii acesteia prin acordarea de spatiu publicitar.  Sponsorii expeditiei vor avea locul de onoare in prezentarile pe internet cat si in toate materialele promotionale pre si post-expeditie. Toate detaliile vor fi discutate si stabilite de comun acord, in cadrul intalnirilor directe.

      TVR

      JURNALUL NATIONAL

      NATIONAL GEOGRAPHIC