Lacatusu_on_Liskamm2_med.jpg
Home JANAK 2004

Constantin Lăcătuşu - Primul Român pe Everest

Expediţia JANAK 2004 PDF Imprimare Email

2004 – HIMALAYA: Expeditia JANAK PEAK (7090m), varf virgin din JANAK HIMAL, regiunea Kangchenjunga Nepal, impreuna cu Viorel Amzaroiu (alias Mardare) si Ioan Torok (alias Joe Indianul). Joe si Ticu ating cca. 6500m pe o ruta dificila si periculoasa pe versantul vestic; apoi, cei 2 romani reusesc in premiera mondiala 2 varfuri de peste 6000m: RIFIL PEAK (6200m, situat pe Broken Glacier) si TSISIMA PEAK (6250m, situat pe Tsisima Glacier).

Ticu Lăcătuşu în ascensiune - Janak 2004

Janak – Himalaya 2004

 

La sfîrşitul săptămînii trecute, alpiniştii Constantin Lăcătuşu, Ioan Torok şi Viorel Amzăroiu au prezentat expediţia "Janak – Himalaya 2004", ai cărei artizani au fost cei trei. Expediţia s-a încheiat cu o reuşită: cucerirea în premieră mondială a unui vîrf din Himalaya, de 6.100 metri, botezat "Rifil", deşi ţinta iniţială era cucerirea piscului Janak, de 7.090 metri, situat în extremitatea estică a Nepalului, un vîrf dificil, neatins de om. Felicitări Constantin Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, a adresat felicitări alpiniştilor pentru această performanţă extraordinară şi a menţionat că, pentru anul 2005, va asigura dotări pentru Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă, în vederea protejării vieţii sportivilor. De asemenea, Dan Popper a transmis mesajul de felicitare din partea lui Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, şi a menţionat că va urmări cu interes noua expediţie pe acoperişul lumii, care este programată pentru 2005.


La rîndul său, campioana olimpică Elisabeta Lipă a lăudat performanţa deosebită obţinută de cei trei români. La întîlnire au fost prezentate mai multe imagini şi instantanee sonore din această expediţie. "România, deasupra lumii!" Aventura unică a echipei de alpinişti români în Himalaya a început la 4 octombrie, avînd drept motto "România, deasupra lumii!". Conducătorul şi organizatorul expediţiei, Constantin "Ticu" Lăcătuşu, de 43 de ani, din Piatra Neamţ, a fost secondat de Ioan Torok, 41 de ani, din judeţul Cluj, cunoscut în lumea alpiniştilor ca "Joe Indianul", şi de Viorel Amzăroiu, 28 de ani, din Bucureşti. Ineditul ascensiunii, în premieră mondială, l-a constituit "atacarea" muntelui în stil sportiv, fiind exclusă folosirea ghizilor nepalezi şi a şerpaşilor de altitudine. Totodată, cei trei au explorat tărîmuri unde nu s-a umblat vreodată. Viorel Amzăroiu a fost nevoit să se întoarcă în ţară în cea de-a doua parte a lunii octombrie, după ce s-a îmbolnăvit şi nu a mai putut continua escaladarea. Deşi reuşiseră să atingă 6.100 metri, Constantin Lăcătuşu şi Ioan Torok nu au putut escalada ultima mie de metri, pentru a ajunge la cei 7.090 de metri ai vîrfului Janak. Ei au declarat că şi-au dat seama că nici unul din traseele ce duceau spre ţinta lor nu putea fi parcurs doar în doi, zăpada instabilă şi gheaţa neconsistentă făcînd urcuşul extrem de periculos. Drept urmare, au hotărît să renunţe, însă pe drumul de întoarcere au atins alte două vîrfuri din grupul Janak, unul de 6.100 metri şi altul de 6.265 metri. Cei doi alpinişti au revenit în ţară la 1 decembrie. Vîrful Janak face parte din grupul Janak Himal din nordul masivului Kangchenjunga, aflat pe graniţa cu Tibetul, într-una din cele mai izolate şi sălbatice regiuni ale Himalayei. Piscul este foarte dificil de escaladat, în special pe ultima mie de metri, unde stînca muntelui se amestecă cu gheaţă. Pînă în prezent au avut loc mai multe ascensiuni în zonă, fără succes însă, printre ele numărîndu-se încercarea din 1998 a unei echipe britanice precum şi cele din anii 2000 şi 2002 făcute de alpinişti sloveni, britanici şi francezi. Constantin Lăcătuşu a declarat că încercarea lor din acest an a fost mai bună decît cea a britanicilor din 1998 şi că în viitor va mai ataca acest pisc. Cei trei români au fost în egală măsură alpinişti şi exploratori. Ei au colectat probe de zăpadă pentru "Geomed", unul din sponsorii expediţiei. Constantin Lăcătuşu, liderul expediţiei, inginer geolog şi preşedinte al Clubului Montan Român, este unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti din ţara noastră, el fiind primul român care a reuşit să urce pe toate vîrfurile de peste 8.000 de metri din Himalaya, avînd la activ nouă ascensiuni în acest masiv. Prin escaladarea Everestului, în 1995, Lăcătuşu a devenit primul român care a urcat pe "acoperişul lumii".

Alte imagini din expediţie;

Constantin (Ticu) Lăcătuşu împreună cu Joe pe vârful Janak

Constantin (Ticu) Lăcătuşu duce drapelul României pe vârful Janak