Lacatusu_on_Liskamm_med.jpg
Home Constantin Lăcătuşu

Constantin Lăcătuşu - Primul Român pe Everest

Constantin Lăcătuşu - primul roman care a ajuns pe Everest PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Vineri, 14 Martie 2008 09:30

Ticu Lăcătuşu este unul dintre alpiniştii careau recuperat startul întârziat al românilor spre Himalaya. În anii 1990-1991 realizează două premiere în Caucaz. Un an mai târziu urcă Broad Peak, primul optmiar cucerit de un român. În 1993 continuă premierele în Caucaz. În plină formă, porneşte în anul următor spre Everest, pe un traseu în premieră mondială (prin Tibet, pe faţa nord-estică), şi ajunge până la 8.100 m.

cortul lui Ticu Lacatusu
Cel mai înalt bivuac Cortul lui Ticu Lăcătuşu la 7.850 m altitudine, pe traseul de pe versantul nordic al Everestului. În următoarele ore, cei trei coechipieri ai săi au abandonat ascensiunea.

Dar intervine în acţiunea de ajutorare a unei expediţii internaţionale aflate în dificultate, salvând viaţa unui canadian. Ratează astfel vârful, dar obţine ceva mai preţios: "Viaţa unui om este mai presus decât orice munte, decât orice performanţă. Fără această solidaritate nu ar mai exista nimic, iar eu aş abandona definitiv escaladele". Comitetul Olimpic Român îi acordă Premiul Fair Play. Va ajunge pe Everest în anul următor, pe ruta versantului nordic.

Escaladarea celui mai înalt vârf european, Elbrusul, în 1993, îi dă ideea proiectului Top 7 - de a urca pe "acoperişurile" celor şapte continente, un adevărat maraton alpinistic: 1995 - Kilimanjaro, Africa, 1996 - Aconcagua, America de Sud, 1997 - Denali, America de Nord, 2000 - Carsetensz Pyramid, Australia-Oceania, 2001 - Mount Vinson, Antarctica. Doar 75 de alpinişti ai lumii au reuşit această performanţă.

Revine în Himalaya de mai multe ori, urcând încă doi optmiari, cea mai dificilă performanţă fiind ascensiunea într-un timp-record, singur, a piscului Cho-Oyu (8201 m).

"În Europa, chiar în cele mai dificile ture am o senzaţie de acasă, sunt agăţat în pereţi, dar zăresc luminile caselor din vale. Însă în Himalaya te afli la distanţă de săptămâni de cel mai apropiat om, de primul arbore. Izolarea aceasta te marchează psihic, trebuie să fii tare pe termen lung..."

În prezent, Lăcătuşu se ocupă de protejarea munţilor săi natali din judeţul Neamţ şi pregăteşte alte premiere în Himalaya.

Autor: Cristian Lascu

[citeşte continuarea în National Geographic, mai 2003]

 

LAST_UPDATED2