Lacatusu_on_PeakEuropa3_med.jpg
Home PEAK EUROPA 2006

Constantin Lăcătuşu - Primul Român pe Everest

Expediţia PEAK EUROPA 2006 PDF Imprimare Email

Lăcătuşu vrea cheile Himalayei

Echipa de alpinisti germano-romana si-a amplasat tabara de baza la 5.000 de metri, iar pe 11 octombrie va incerca sa cucereasca virful Tsartse, necucerit inca de om.

Ticu Lacatusu, alaturi de doi alpinisti germani, incearca escaladarea piscului Tsartse de 6.346 de metri, necalcat pina acum de nici un temerar al escaladei.
Frank şi Goetz după căderea de gheaţă


Dupa esecul din 2004 de pe Janak, un alt virf virgin, Ticu Lacatusu incearca din nou un record mondial prin cucerirea virfului Tsartse, considerat unul dintre cele mai dificile din lantul himalayan. "Tsartse 2006 este o expeditie moderna, originala, o tentativa de pionierat, deschizatoare de noi orizonturi in Himalaya.
sursa: www.cotidianul.ro

Cel mai sus cotat alpinist roman a mai rapus un virf nepalez.

Virful se numeste „Europa Peak“, dupa cum l-a botezat romanul, primul om care a pus bocancul saptamina trecuta pe culmea cotata la 6.403 de metri. Din cauza conditiilor extreme in care s-a desfasurat expeditia, vestile au inceput sa curga insa abia la mijlocul acestei saptamini pe blogul lui Lacatusu tinut pe site-ul evz.ro.


„Am ajuns acolo primul, urmat la 15 minute de Frank si la circa 25 de minute de Goetz (n.n. - cei doi colegi germani). Aveam dreptul sa dau un nume acestui virf, inca necalcat de nimeni pina atunci. L-am botezat Peak Europa. Frank si Gotz au fost de acord, si asa a ramas. Poza cu tricolorul a iesit perfect“, detaliaza romanul din tastatura climaxul expeditiei.

Tsartse este foarte greu de cucerit, detalia cu citeva zile inainte Lacatusu pe blog: „E bine protejat de versanti abrupti la vest si est si de alte virfuri de circa 6.000 de metri situate pe creasta principala la nord si la sud. Unul dintre acestea este Tashi Kang, care trebuie urcat si coborit de doua ori, inainte si dupa mult dorita ascensiune a lui Tsartse“.

Totul pe pelicula

Dupa o etapa pregatitoare in Alpi, soldata cu ascensiunea virfului Mont Blanc si a altor doua piscuri de peste 4.000 de metri facute in iulie si august, Lacatusu va mai face o coborire timp de trei zile in barca a vaii Kali Gandaki, un mare riu himalayan, dupa care va reveni in tara.

La finalul expeditiei, alpinistul mai are in proiect realizarea unui film, care va avea premiera la sfirsitul anului pe un post de televiziune central. Pelicula va descrie in amanunt pregatirile din Elvetia, cele din Nepal, marsul de apropiere si ascensiunea virfului Tsartse, coborirea cu barca pe riul himalayan, dar si un zbor cu balonul prin Nepal si filmarile de rigoare.

 

Ascensiune spre vf. Tashi Kang în drum spre Peak Europa

 

De peste zece ani la inaltime

Constantin Lacatusu este romanul cu cel mai bogat palmares alpin, fiind primul compatriot care s-a inaltat dincolo de sfidatorul 8.000 de metri: Broad Peak (8047 m - 1992). E primul roman de pe Everest (8850 m - 1995) si contorizeaza totodata peste 30 de ascensiuni externe, 3 premiere mondiale si 10 expeditii in Himalaya.

Spre vf. Tashi-Kang