Lacatusu_on_Caucaz_med.jpg
Home TSARTSE 2012 2012-05-01 in Jomsom

Constantin Lăcătuşu - Primul Român pe Everest

2012-05-01 in Jomsom PDF Imprimare Email
1 MAI 2012

Zi libera, in Jomsom. Aseara am revenit aici (2800m alt.) dupa un periplu de 2 saptamani si 181 km de trekking si ascensiuni (masurati cu GPS-ul). Ieri am coborat 2700m, peste 15km, din pasul Tilicho pana la hotelul Tilicho din Jomsom.

Am incheiat cu bine perioada de aclimatizare din muntii din nordul Annapurnei, pe un traseu foarte frumos, solicitant, trecand prin Muktinath, pasul Thorung La, Manang, varful Chulu East, Tilicho Lake, Tilicho East Pass. Punctele cheie au fost cele 3 pasuri de 5300-5500m, dintre care Thorung La se spune ca este cel mai mare din lume "biggest pass in the world" (asa e trecut pe harta) avand in vedere mai ales lungimea lui de cca. 25km de la Muktinath la Ledar. Lacul Tilicho este si el un superlativ, cel mai inalt din lume la 5000m; l-am gasit insa complet inghetat, alb, nici o legatura cu pozele frumoase din vederi sau internet.

Cea mai deosebita etapa a marsului a fost insa incursiunea pe valea Chulu si ascensiunea la peste 6000m pe varful Chulu Far East, o foarte buna ocazie pentru scoala noastra de alpinism himalayan in care Larisa si Alfred alaturi de 4 germani au pasit cu incredere si curiozitate in tainele alpinismului de mare altitudine. Din 10 membri ai echipei initiale, doar 9 au inchis cercul la Jomsom, un german fiind nevoit sa abandoneze la Manang datorita unor probleme de sanatate (raceala cu febra, fizic slabit) desi era unul din cei mai puternici din grup (la activ, printre altele, Polish Glacier din Aconcagua, Alpamayo din Peru). Alfi l-a condus, ca un adevarat ghid pana la micul aeroport din Hunde, unde a avut norocul sa prinda o fereastra de vreme buna in zorii zilei urmatoare pentru a putea decola spre altitudini mai mici (Pokhara). Ceilalti germani au mers metronom, pana la capat, impreuna cu cei 2 romani au parasit azi dimineata Jomsomul, cu avionul spre Kathmandu via Pokhara.

Valea Chulu este unul din cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut vreodata, peisaje cu adevarat exceptionale: pereti uriasi de stanca, cascade de apa si gheata, padure de pin si jnepeni urcand pana spre 4000m, ghetari, varfuri de 6000m. Un peisaj complet, cu toata varietatea de elemente naturale montane de la padurea de pin la varfurile permanent inghetate.

Din pacate, de cand am sosit aici vremea a fost foarte proasta, a nins aproape in fiecare zi, cu precadere dupa amiaza, iar pe Chulu si in toate cele 3 pasuri de mare altitudine a fost vant si ceata, ceea ce a redus din vizibilitate perspectivele magnifice spre piscurile si versantii Annapurnei. In prima parte, la urcarea pasului Thorung am admirat insa Dhaulagiri si Tsartse -obiectivul central al expeditiei - dominand autoritar peisajul deasupra centrului hindus Muktinath. Varful a fost mai tot timpul invaluit in nori dar am putut descifra cu usurinta Peak Europa, Tashi Kang si Tsartse principal dintre care ultimul a ramas neurcat pana in prezent.

Ma simt bine desi iau antibiotice de 3 zile in urma unei raceli achizitionate prin fereastra unui "hotel" din Manang.

Azi, vestile nu au fost dintre cele mai bune. In urma ninsorilor din ultimele saptamani, ruta spre Dambush Pass si Hidden Valley (baza lui Tsartse) este aproape impracticabila pentru porteri si era sa ramanem fara ei. Promisiunea unui bonus financiar la intelegerea initiala a putut insa indupleca 5 dintre ei (din 9) sa ramana. Acum avem insa nevoie de cateva zile cu soare, fara ninsoare, pentru a putea incerca -cu sanse de reusita - atingerea taberei de baza a lui Tsartse, speram in 3 zile de aici. Bineinteles ca si azi a fost innorat, bate vantul si o echipa japoneza insotita de 15 porteri tocmai s-a intors din drumul spre Dambush pass si a renuntat la expeditie, maine vor decola spre Pokhara.

Azi ne-am pregatit echipamentele pentru noua etapa in curtea hotelului. Totul e ok, suntem pregatiti.

Maine ne vom muta probabil la Marpha, la o ora de aici, unde vom astepta un semn de imblanzire a vremii. Pana atunci, complimente si la multi ani celor ce muncesc !